dilluns, 21 de juliol del 2008

Mataró desencalla el pla que blindarà les Cinc Sènies com a espai agrícola?

Notícia apareguda a Vilaweb (http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2917590) el dimecres, 2 de juliol de 2008

L'Ajuntament farà un catàleg de masies no vinculades al sector primari perquè ampliïn els usosLLUÍS MARTÍNEZ. MataróMataró ha posat fil a l'agulla per desenterrar el projecte que ha de servir per blindar les Cinc Sènies com a espai agrícola i que fa gairebé 10 anys que està pendent d'executar. L'objectiu del treball, que s'haurà de refer de nou, és aconseguir que aquesta zona verda i lliure «sigui productiva econòmicament i torni a tenir vida». De forma paral·lela, l'Ajuntament elaborarà un catàleg amb les masies que actualment no estan associades a l'activitat agrícola perquè puguin ampliar els usos i oferir serveis com ara els relacionats amb el turisme i la restauració. El govern municipal preveu enllestir una primera proposta del pla després de l'estiu.
+ Una vista de les Cinc Sènies de Mataró des del turó d'Onofre Arnau. Foto: LL.M.
Tard però arribaran. Les actuacions per millorar i posar al dia la zona agrícola de les Cinc Sènies, d'una extensió de més de 200 hectàrees i situades entre la riera de Sant Simó i Llavaneres –a llevant del terme de Mataró–, podran veure la llum a partir de l'any que ve. El regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), admet que des del primer esborrany del pla, que es va aprovar l'any 1999, fins a l'actualitat han canviat lleis i s'ha aprovat el pla director del sistema costaner, i diu que per aquest motiu calia refer el treball. Tot i que algunes finques estan en desús i d'altres tenen usos no agrícoles, la majoria es dediquen a l'agricultura intensiva i específicament a la producció d'horta, de flor i de planta ornamental.
El pla especial, que el govern de Mataró té previst presentar després de l'estiu, ha de servir per ordenar l'espai, condicionar camins, però també construir nous equipaments i infraestructures que donin servei a la pagesia que encara continua activa i afavoreixen la competitivitat econòmica del sector. En aquest sentit, Bassas defensa la necessitat de fer un pas més en el blindatge de les Cinc Sènies per evitar que la zona es perdi o es malmeti per l'abandonament de les finques. «Tot i el poc pes econòmic que té a la ciutat, el sector agrícola no es pot perdre perquè és imprescindible per mantenir i controlar els espais lliures», defensa. A més, Bassas confia que amb l'aprovació d'aquest pla de protecció es tancarà la porta a les falses expectatives que tenien alguns propietaris de poder-hi construir habitatges. «Tothom sabia quina era la voluntat del govern local, tot i que algú no s'ho ha volgut creure», hi afegeix.